Soiva Siili esiintyy Rauhankone-näyttelyn avajaisissa

Pohjois-Pohjanmaan alueen lapset suunnittelivat Rauhankoneen prototyyppejä viime vuoden keväällä, kun sota Ukrainassa puhkesi. Nyt teoksista kootaan näyttely Kulttuuritalo Valveen ravintolaan. Mukana näyttelyssä on teoksia 11 koulusta tai päiväkodista.

Rauhankone on osa kulttuuripääkaupunkivuoden Oulu2026-ohjelmaa. Projekti esittelee uuden tavan ratkaista konflikteja ja edistää vuoropuhelua. Rauhankone pohjautuu tekoälyn Oulun yliopistossa opiskelleen tekoälyn tutkijan Timo Honkelan (1962–2020) elämäntyöhön. Hänen unelmansa oli kehittää tekoälyyn perustuva kone, jonka avulla voitaisiin ratkaista konflikteja ja edistää maailmanrauhaa.

”Pitkä rauhan aika Euroopassa katkesi Venäjän hyökkäykseen, sotauutiset tulevat myös lasten arkeen. Halusimme tarjota lapsille mahdollisuuden käsitellä rauhan ja konfliktien kysymyksiä heille sopivalla tavalla. On hienoa, että niin monet lapset osallistuivat Rauhankoneen prototyyppien rakentamiseen. Sota ei ole luonnonilmiö, ihmiset päättävät sen käynnistämisestä ja päättämisestä”, kuvailee Oulun kulttuurisäätiön toimitusjohtaja Piia Rantala-Korhonen. 

Näyttelyn avajaisia vietetään perjantaina 17. helmikuuta klo 13 Kulttuuritalo Valveen ravintola Paljetissa. Avajaispuheen pitävät Teuvo Pakkalan koulun 5B-luokan Ilona Heikkilä, Greta Koldits ja Lilli Luttinen. Esiintymässä on myös Soiva Siili. (Lähde: Mun Oulu)

Lue koko Mun Oulu -artikkeli täältä

Uutisia